preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Imotski

Naši učenici postigli su zapažene rezultate u Centru izvrsnosti!

Učenici Osnovne škole "Stjepan Radić", Imotski ostvarili su zapažen uspjeh na testiranju Centra izvrsnosti za identifikaciju potencijalno darovitih učenika u području matematike.

 

Naša škola uključena je u programe Centra izvrsnosti namijenjene za darovite učenike od samih početaka njihove provedbe. Kao i ranijih godina, proveli smo testiranje učenika 4.-ih razreda centralne i područnih škola u potencijalnoj darovitosti iz matematike. Testiranje su provele učiteljice razredne nastave Jona Glibota i Anita Meter, pedagoginja Marija Blažić, rebabilitatorica Josipa Gudelj i  psihologinja Lara Buljan Gudelj.

 

Učenik Ivan Žužul, 4. a razred postigao je vrlo visoko iznadprosječan rezultat te je pozvan u program Centra izvrsnosti kako bi nastavio razvijati svoje izvrsne vještine i sposobnosti. Čestitamo Ivanu i njegovoj mentorici, Joni Gliboti.

Učenici koji su ostvarili visoko iznadprosječne rezultate i iznadprosječne rezultate u konkurenciji od preko 2500 učenika 4.- ih razreda osnovnih škola Splitsko-dalmatinske županije:

Cvita Mikulić, 4. a razred, mentorica Jona Glibota

Luka Mandarić, 4. a razred, mentorica Jona Glibota

Cvijeta Gudelj, 4. a razred, mentorica Jona Glibota

Marin Žužul, 4. b razred, mentorica Anita Meter

Iva Šarić, 4. a razred, mentorica Jona Glibota

Martina Šimić, 4. razred, PŠ Vinjani Donji, mentorica Sandra Đapić

Mara Živanović, 4. b razred, mentorica Anita Meter

Filip Rebić, 4. b razred, mentorica Anita Meter

 

Svim učenicima i njihovim mentorima želimo puno uspjeha u daljnjem radu!

Koordinatorica Lara Buljan Gudelj, psihologinja


Imotske emocije na Festivalu izvrsnosti

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije ove je godine prvi put organizirao Festival izvrsnosti koji se održao 2. lipnja 2022 u amfiteatru antičke Salone. Na festivalu se, među 35 škola koje su provele projekt „Čuvari baštine“ i 12 školskih zadruga, predstavila i naša škola sa svojim projektom „Čuvari baštine - Imotske emocije.“  Voditeljica našeg projekta je psihologinja Lara Buljan Gudelj, a u projekt je bio uključen veliki broj učitelja i djelatnika te 320 učenika. O svim aktivnostima provedenim u projektu napravili smo brošuru koja se može pogledati klikom na naslovnicu.

Naše mjesto izlaganja bilo je iznimno zapaženo te su brojni posjetitelji uživali u predstavljanju našega projekta i brojnih kreativnih uradaka. Projekt su predstavljali naši učenici Bartol Jukić i Ante Mendeš pokazavši vještinu izlaganja i poduzetnički duh. Bili su u pratnji ravnatelja škole te učiteljica i knjižničarke.

*Tekst članka: Marijana Jelinić Pezo


Čuvari baštine - Imotske emocije

Poštovani čitatelju,

ono što stoji pred Vama, rezultat je školskoga projekta koji se provodio u Osnovnoj školi „Stjepan Radić“, Imotski u školskoj godini 2021./2022., a u sklopu natječaja Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije „Čuvari baštine“. Djelovanje malih „Čuvara baštine“ Imotskog i Imotske krajine te njihovih odraslih pomagača usmjereno je na obogaćivanje i jačanje čitalačke i emocionalne pismenosti njegovanjem i čuvanjem usmene književnosti narodnih predaja i zapisa, zavičajnoga jezika, dijalekta i tradicije. Svrha je projekta prikupljanje priča i legendi nastalih usmenom predajom, njihovih zapisa, kao i lokalnih poslovica i izreka; prepoznavanje emocije koja je u njihovoj srži; objašnjenje emocije riječima i dječjim likovnim ostvarajima te, naposljetku, promocija nematerijalne kulturne baštine Imotskog i Imotske krajine.

U projektu su sudjelovali učenici od prvoga do osmoga razreda te njihovi brojni učitelji. Projektni zadatci bili su prilagođeni i učenicima s teškoćama u razvoju te darovitim učenicima. Učenici su na satovima Hrvatskoga jezika obogatili znanje o usmenoj narodnoj književnosti; razgovarali su sa svojim roditeljima, bakama i djedovima o starim legendama našega kraja; likovno su i literarno kanalizirali neugodne emocije (strah, anksioznost, ljutnju) u ostvarenje nečega pozitivnog i trajnog, čime su obogatili sliku o sebi i poboljšali samopouzdanje. Snimili su videouradak o provedbi projekta; osmislili vlastitu slikovnicu na temu jedne od zapisanih legendi; videosnimkom svoga scenskoga nastupa pokazali i dokazali da „I kamen osjeća“; interaktivnom nas mapom proveli imotskom usmenom baštinom; dodirnuli i osluhnuli osjećaj; zapjevali, ali i zaplakali… Poezijom iz učiteljskoga pera otkrili su da su pjesnici među nama, a osjećaji u svima nama. Njegujući kulturno blago svoga kraja, prepoznavali su svoje i tuđe osjećaje, ali i geste, mimiku te tjelesne senzacije koje prate određene osjećaje. Osvijestili su međudjelovanje misli, osjećaja i ponašanja te učili upravljati svojim emocijama.

U nadi da ćete uživati u prelistavanju ove brošure, kao što smo mi uživali u njenoj izradi, prepuštamo Vas čarobnom svijetu imotskih legendi!

Lara Buljan Gudelj, psihologinja

https://www.canva.com/design/DAE7B1NzSiE/b3rA5YOxLzP6xPrn-RgHyw/view?utm_content=DAE7B1NzSiE&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink#3


vijesti

Edukativna radionica za učenike „Bez nasilja u sportu – Sport za sve“

Autor: Lara Buljan Gudelj, 22. 12. 2021. 14:05

U radionici o fair play-u i prevenciji nasilja na sportskim terenima sudjelovali su učenici 3. b razreda Osnovne škole "Stjepan Radić", Imotski. Radionicu je održala psihologinja Lara Buljan Gudelj. Učenici su naučili što je fair play te osvijestili da je važno uvijek igrati po pravilima, truditi se u skladu sa svom snagom i mogućnostima, poštivati odluke suca, izbjegavati prepirke i tučnjavu, pohvaliti dobre poteze svih sudionika, priznati svoje pogreške, paziti kako se izražavaju, pozitivno vrednovati samo sport u kojem se ne uzimaju nedozvoljene tvari i uvijek imati na umu- sport je igra!  Osvijestili su i neprimjerena ponašanja publike prilikom navijanja, nabrojali ih i zaključili da osobe time u negativnom svjetlu predstavljaju sebe, tim za koji navijaju i svoju državu.

 [više]

 Anketa o profesionalnim namjerama osmaša

15. Tjedan psihologije

Poštovani učitelji, roditelji i učenici,

pozivamo vas na 15. Tjedan psihologije koji se održava u vremenu od 14. veljače do 20. veljače 2022. godine. Cilj Tjedna psihologije je približiti psihologiju kao struku i psihološke usluge općoj populaciji. 

Program psihologa Imotske krajine održat će se uživo 15. veljače i 20. veljače u Maloj dvorani PUO-a, Imotski. Najavljena su 3 predavanja s aktualnim temama te stručna tribina na kojoj će se dati odgovor na pitanja koja su postavili naši sugrađani, a teme su uistinu raznolike. 

 

 

Kako predavanja pozvanih predavača, ne bi bila rezervirana samo za građane velikih gradova, organizirana su brojna online predavanja. Teme možete vidjeti na sljedećim plakatima.