preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Stjepan Radić" Imotski

vijesti

"Božićna bajka" u knjižnici

Autor: Maja Šimić, 10. 12. 2021. 12:04

     Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. Godinom čitanja. Godina čitanja posvećena je širenju poruke „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi” u namjeri da tijekom 2021. godine cijela Hrvatska čita zajedno. Čitanje je veliki užitak i razonoda koja iziskuje vrijeme, strpljenje, trud, pozornost, dakle sve ono čega današnjim učenicima sve više nedostaje zahvaljujući neizbježnoj digitalizaciji i „ekranizaciji“. 

   Učenici 2.b razreda su tijekom Godine čitanja marljivo učili čitati. 

Kako se bliži kraj te godine odlučili su je obilježiti zajedničkim čitanjem lektire u knjižnici. Vrijeme je došašća – pripreme za Božić pa je i lektirno djelo bilo na tu temu. Čitali su „Božićnu bajku“ Nade Iveljić. Pogledali istoimeni crtić. Knjižničarka Marijana je pripremila prigodan kviz i igrice. Jedni drugima su postavljali pitanja vezana za lektiru. Za kraj im je knjižničarka podijelila božićnu čestitku – bojanku koju su rado ukrasili. Bilo je zanimljivo i zabavno te su poželjeli što prije vratiti se i „čitati zajedno“.

 [više]

Bookmark exchange project

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 3. 12. 2021. 10:40

U studenom, povodom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica, naši učenici iz 3.a razreda sa svojom učiteljicom i knjižničarkom uključili su se u međunarodni Bookmark exchange project.

Već osmu godinu za redom, naša školska knjižnica sudjeluje u tom projektu razmjene straničnika kojim se povezuju školske knjižnice iz cijelog svijeta. Ovogodišnja škola partner nam je OŠ Šmarje pri Jelšah iz Slovenije. OŠ Šmarje jedna je od najvećih škola u Sloveniji, ima 995 učenika. Naši učenici zanimljivom tehnikom oslikali su ovogodišnje straničnike kao prava umjetnička djela, a prijateljima iz Sloveniji poslali smo i našu Imotsku slikovnu slovaricu. Od njih smo dobili divne straničnike s mudrim sovama i slikovnicu na slovenskom jeziku Ti si moje srce autorice Neže Maurer kojom nas je iznenadila knjižničarka Monja Šalaman. 

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 22. 10. 2021. 10:18

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te različitim programima i radionicama okupljati sve ljubitelje knjige, a osobito djecu. Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige održat će se u okviru Godine čitanja, koja je proglašena na prijedlog Ministarstva kulture i medija s ciljem dodatne promocije knjige i čitanja. Odlučeno je da se u fokus ovogodišnje manifestacije stave hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

I ove godine u školskoj knjižnici održat će se više aktivnosti tijekom Mjeseca hrvatske knjige. Sudjelovat ćemo u međunarodnom projektu razmjene straničnika ISLM Bookmark Exchange project u kojem nam je partner OŠ Šmarje pri Jelšah iz Slovenije, a po prvi put okušat ćemo se i u razmjeni digitalnih straničnika i to sa školom The PSBB Millennium School iz daleke Indije! Planirano je više radionica za učenike te posjet Gradskoj knjižnici.

 [više]

Učenici prvih razreda u školskoj knjižnici

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 1. 10. 2021. 12:04

Ovaj tjedan učenici 1.a i 1.b razreda sa svojim učiteljicama Marijanom Vidak i Dragicom Čelan po prvi put su posjetili školsku knjižnicu. Naučili su kako se treba ponašati u knjižnici, što sve smijemo, a što ne smijemo raditi, kako pronaći knjigu na polici, koja je najstarija, a koja najmanja knjiga u knjižnici, gdje se čuvaju vrijedne knjige, kako je djevojčica Vera završila među knjigama.... i još mnogo toga! Kako su bili jako, jako dobri i vrijedni, dobili su na poklon vesele straničnike, a oni su knjižničarki poklonili svoje crteže. Prvo upoznavanje učenika s knjižnicom prva je stepenica u čarobni svijet knjiga u kojem oni mali imaju priliku postati veliki - čitatelji!

 [više]

NOĆ KNJIGE

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 23. 4. 2021. 11:25

 [više]

Drugo mjesto na Kvizu za poticanje čitanja!

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 1. 4. 2021. 10:10

Povodom Dana dječje knjige koji se svake godine obilježava 2. travnja (na rođendan Hansa Christiana Andersena) i Godine čitanja, 31. ožujka 2021. održan je 2. međuškolski Kviz za poticanje čitanje. Organizator kviza je OŠ „Ivan Leko“ iz Prološca Donjeg. Na natjecanje su se prijavile 33 škole Splitsko-dalmatinske županije te gotovo stotinu učenika.

Po troje učenika petih razreda pristupilo je kvizu znanja  koji je sadržavao 40 pitanja iz dječje knjige Charlie i tvornica čokolade (Roal Dahl) nakon čega su se pojedinačni rezultati zbrajali te su proglašeni najbolji timovi. Našu školu predstavljali su petaši Filipa Župić, Niko Petrović i Antonio DžajaOsvojili su izvrsno 2. mjesto! Učenike je pripremala knjižničarka Marijana Jelinić Pezo. 

Ovaj kviz i pozitivan natjecateljski duh koji potiče čitanje pokazatelj je da se zanimljivim programima i projektima itekako može motivirati male čitatelje na čitanje iz užitka.

 [više]

Digitalna obrada lektire - prezentacija za učitelje razredne nastave

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 24. 3. 2021. 11:30

Digitalna obrada lektire, autor: Marijana Jelinić Pezo  [više]

Foto natječaj

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 23. 2. 2021. 14:14

 [više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 15. 10. 2020. 11:28

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! Naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Zenlightened

Ovogodišnji kviz prilagođen je novonastaloj situaciji - umjesto čitanja knjiga, treba istražiti online izvore informacija.

U kvizu mogu sudjelovati učenici od 5. do 8. razreda, a aktualne informacije mogu pronaći na poveznici. Pažljivo prouči upute za rješavanje kviza! mail

Ako imaš pitanja i nejasnoće vezane uz rješavanje kviza, slobodno se obrati knjižničarki za pomoć.

Sretno svima! 🍀

Kviz je aktivan do 23. listopada. 2020. godine.

 

 [više]

Povrat knjiga u knjižnicu

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 25. 5. 2020. 10:20

Dragi učenici, kako se bliži kraj školskoj godini sve posuđene knjige treba vratiti u knjižnicu. 

Knjige se mogu vratiti svaki radni dan od ponedjeljka do petka od 8 do 12 sati do 10. lipnja 2020. Knjige se vraćaju odlaganjem u predviđene kutije ispred ulaznih vrata škole, te vas molim da sve posuđene knjige vratite u navedenom periodu! U knjigu je potrebno umetnuti papirić s imenom i prezimenom.

Učenici razredne nastave knjige vraćaju u knjižnicu prema dogovoru s njihovim učiteljicama.

Izgubljene ili uništene knjige potrebno je nadoknaditi kupnjom iste knjige ili u dogovoru s knjižničarkom na tel. 412-645.

Učenici koji žele posuditi knjige za čitanje preko ljeta to mogu učiniti također do 10. lipnja 2020. uz prethodnu najavu na navedeni br. tel. Mogu se posuditi do tri knjige i zadržati do rujna, do početka nove školske godine. Dostupne knjige mogu se pogledati u E-katalogu knjižnice na poveznici: https://library.foi.hr/lib/866

Knjžničarka

 [više]

NOĆ KNJIGE

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 22. 4. 2020. 21:48

Dragi knjigoljupci, ovu Noć knjige družimo se virtualno. Pripremila sam vam interaktivni plakat s brojnim aktivnostima koje ćete sami otkriti. Svaka ikonica na plakatu krije neku aktivnost. Vi samo trebati istraživati i zabaviti se!

Vaša knjižničarka

 [više]

Sat u knjižnici

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 20. 2. 2020. 08:54

Učenici 2. razreda iz PŠ Vinjani Donji sa svojom učiteljicom Sandrom Đapić posjetili su knjižnicu matične škole. Učenici su se upoznali s radom školske knjižnice, njenim posebnostima i zanimljivostima kao što je najstarija knjiga u knjižnici, najveća knjiga u knjižnici, pravila posudbe, časopisi itd.

Zatim su poslušali priču Sunčane Škrinjarić "Miš u knjižnici" nakon koje su učili izraditi straničnike u origami tehnici. Pri kraju druženja zaigrali su društvene igre i istraživali knjižnicu. Veselimo se budućim susretima u školskoj knjižnici!

 

 [više]

Šarenilo veljače

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 6. 2. 2020. 09:40

Veljača - mjesec ljubavi, maškara i dobrog raspoloženja. Mali (i malo veći) likovnjaci sa svojim su učiteljicama i nastavnicama na školskim zidovima i panoima šarenilom boja i ideja pokazali zašto je veljača najveseliji mjesec. Ima tu svega: bombona, klizaljki, klaunova, maškara i srca – jer i Valentinovo je pred vratima.

A ovo Valentinovo otiđi na spoj na slijepo – s knjigom! Jer Mali knjižničari su pripremili prave čitateljske poslastice. U tjednu Valentinova od 10. do 14. veljače posudi svoju tajanstvenu knjigu kojoj ne vidiš korice… možda te čeka najljepša ljubavna priča.

 [više]

Radionica

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 31. 1. 2020. 10:23

Pano Malih knjižničara u predvorju škole.

 [više]

Digitalni kviz u nastavi

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 8. 1. 2020. 10:19

Učenici 8. b razreda pokazali su svoje znanje o pročitanoj lektiri Alkar Dinka Šimunovića sudjelovanjem u digitalnom kvizu S alkarom do pobjede.  Kviz je osmislila i napravila knjižničarka u digitalnom alatu Kahoot u suradnji s prof. Antonelom Dropuljić, te su učenici svojim pametnim telefonima odgovarali na postavljena pitanja birajući između tri odgovora onaj koji su smatrali točnim. Nakon svakog odgovora učenici dobivaju povratnu informaciju o tome jesu li točno odgovorili na pitanje, koliko su bodova osvojili te informaciju o svom poretku na ljestvici prema dobivenim rezultatima. Učenicima se svidio ovakav oblik nastavnog sata jer se elementima igre pobuđuje dinamičnost i motivacija za natjecanje pri čemu pametno koriste svoje pametne telefone - u svrhu edukacije. smiley

 [više]

Ovog Božića čitaj...

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 10. 12. 2019. 11:57

 [više]

U mjesecu knjige...

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 24. 10. 2019. 10:19

Mjesec hrvatske knjige započeli smo u našoj knjižnici izložbom knjiga o glazbi iz fonda knjižnice koju su pripremili i osmislili Mali knjižničari.Također su izradili i fotookvir U ritmu čitanja.

 

U prvoj origami radionici sudjelovali su polaznici produženog boravka sa svojom učiteljicom Majom, a zatim i naši prvašići.... 

  

                                     

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 18. 10. 2019. 11:23

U ritmu čitanja

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na nacionalnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te različitim programima i radionacama okupljati sve ljubitelje knjige, a osobito djecu. Ovogodišnja manifestacija posvećena je glazbi, a moto je U ritmu čitanja!

I u ovoj školskoj godini naša se škola i školska knjižnica uključila u obilježavanje  Mjeseca hrvatske knjige brojnim sadržajima:

 • ISLM Bookmark Exchange Project – Međunarodni projekt razmjene straničnika (ove godine škola partner u razmjeni straničnika nam je Escola Básica Comendador Ângelo Azevedo iz Portugala)
 • Susret s književnicom Nadom Mihaljević (30. listopada 2019. za učenike 3. i 4. razreda)
 • Origami radionica – za učenike 1. – 4. razreda
 • Posjet Gradskoj knjižnici Don Mihovil Pavlinović (učenici 5. razreda i Mali knjižničari)
 • U ritmu čitanja – izložba knjiga o glazbi iz fonda školske knjižnice (u knjižnici)
 • Projekcije - Priča o zagrebačkom bendu Prljavo kazalište (8. raz.)

                      - Charlie Chaplin: The kid (6. i 7. raz.)

                             - izbor filmova o prof. Baltazaru (1.- 3. raz.)

... a u ritmu čitanja možete i doplesati do školske knjižnice i napraviti suuuper fotku wink

 

 [više]

Plan čitanja lektire

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 16. 10. 2019. 12:20

PLAN ČITANJA LEKTIRE U ŠK. GOD. 2019./2020. (za učenike 5.-8. razreda)

 

 1. LEKTIRA  15. RUJNA  - 1. STUDENOGA
 2. LEKTIRA 1. STUDENOGA – 1. PROSINCA
 3. LEKTIRA 1. PROSINCA – 15. PROSINCA
 4. LEKTIRA 15. PROSINCA – 15. SIJEČNJA
 5. LEKTIRA 15. SIJEČNJA – 15. VELJAČE
 6. LEKTIRA 15. VELJAČE – 15. OŽUJKA
 7. LEKTIRA 15. OŽUJKA – 15. TRAVNJA
 8.  LEKTIRA 15. TRAVNJA – 15. SVIBNJA
 [više]

Prvo mjesto na Kvizu za poticanje čitanja!

Autor: Marijana Jelinić Pezo, 3. 4. 2019. 08:57

Na Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja 2019. u organizaciji OŠ „Ivan Leko“ iz Prološca i Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ u prostoru Gradske knjižnice održano je kviz natjecanje u poznavanju lektirnog djela „Koko u Parizu“ Ivana Kušana.

Natjecanju se priključilo ukupno devet škola Imotske krajine te 27 učenika petih razreda (po tri učenika iz svake škole) koje su pripremale knjižničarke Anela Crnogorac (OŠ "Ivan Leko"), Ivana Vučić (OŠ Runović), Danijela Šimić (OŠ "Tin Ujević" Krivodol), Nediljka Gudelj (OŠ Zmijavci), Jelena Kujundžić (OŠ "Ivan Goran Kovačić" Cista Velika i OŠ Studenci), Marina Šakić (OŠ "Josip Jović" Aržano), Renata Kolovrat (OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, Lovreć)  i Marijana Jelinić Pezo (OŠ "Stjepan Radić", Imotski).

Svi učenici pokazali su izvrsnu pripremljenost i o pobjednicima su odlučivale nijanse. Najuspješniji natjecatelji su učenici naše škole Katarina Kilić, Katarina Bilopavlović i Denis Topić iz 5. c razreda koji su riješili kviz sa 27/27 bodova i time osvojili 1. mjesto! Drugo mjesto osvojili su učenici iz OŠ „Ivan Leko“, a treće mjesto učenici iz OŠ Runović. Učenici su za uspomenu osvojili dječje knjige popularnih autora koje je donirala Gradska knjižnica kao i Priznanja. Svi natjecatelji dobili su straničnike koje je izradila knjižničarka Anela Crnogorac, a knjižničarke su dobile Mudre sove s citatima iz knjige „Koko u Parizu“ koje je sa svojom zadrugom izradila knjižničarka Renata Kolovrat.

Nakon natjecanja, učenike je po Gradskoj knjižnici provela ravnateljica Marija Jović. Vjerujemo da će ovo druženje i natjecanje prerasti u projekt koji ćemo provoditi svake godine te na taj način doprinijeti popularizaciji knjige i čitanja.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 virtualna knjižnica

I naša knjižica pridružila se virtualnom svijetu na Yammeru kako bi bila još bliže učenicima, roditeljima i nastavnicima. Možete je pogledati na: https://www.yammer.com/o365.skole.hr/#/threads/inGroup?type=in_group&feedId=18321940480&view=all


Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je kulturna manifestacija posvećena hrvatskoj pisanoj riječi čiji je cilj promicanje hrvatske knjige i kulture čitanja. To je ujedno i Međunarodni mjesec školskih knjižnica. U brojne i raznovrsne programe uključene su knjižnice diljem Hrvatske i mnoge druge institucije slaveći knjigu i pisanu riječ.

Svake godine naša škola i knjižnica obilježe ovaj posebni mjesec. Tako smo i ove godine pripremili niz aktivnosti za naše učenike. Mali knjižničari i zainteresirani učenici pomagali su pri izradi panoa za Mjesec knjige.

Naša knjižnica priključila se međunarodnom projekta razmjene straničnika ISLM Bookmark Exchange Project. Protekle četiri godine primili smo pisma i straničnike školskih knjižnica iz New Yorka, Portugala, Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Italije, Bugarske i Rumunjske. Ove godine straničnike ćemo razmijeniti sa školom iz Australije.   

Mali knjižničari izveli su igrokaz Miš u knjižnici učenicima prvih razreda koji su se po prvi put susreli s radom školske knjižnice, a tom prigodom poklonili su im vesele straničnike koje su danima izrađivali kako bi prvašići već u prvim posudbma naučili čuvati knjige.

   

Budući da je ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige Baš baština, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, kulture i identiteta, učenici su na satovima hrvatskoga jezika pisali naslove svojih lektira na glagoljici, a na oglasnoj ploči knjižnice sami su morali odgonetnuti lektiru za studeni na glagoljici.

Ove godine prijavili smo se na nacionalni projekt Čitamo mi, u obitelji svi koji započinje u studenom, a u njemu će sudjelovati naši trećaši i njihovi roditelji čitajući odabrane knjige tijekom cijele školske godine.

U srijedu, 14. studenoga, zajedno s Mladim knjižničarima iz OŠ Ivan Leko posjetit ćemo Gradsku knjižnicu „Don Mihovil Pavlinović“ u Imotskom čime ćemo zaokružiti ovaj lijepi Mjesec hrvatske knjige i Međunarodni mjesec školskih knjižnica.


LOGO ŠKOLE

YouTube kanal škole

Školska himna

Pragom tvojim morali smo proći

još maleni, u svijet znanja poći

budiš naše nade, budiš naše želje

Tiho  uvijek skrivaš djetinjstva veselje…

 

ref. Let, let, let naš je cijeli svijet

Najdraža školo, ti si za pet!

Let, let, let, naš je cijeli svijet

imotska školo ti si za pet!

 

Ti, što nosiš Radićevo ime

Tu si mnoga ljeta, mnoge zime

U tebi su rasli, danas mnogi znani

U tebi su cvali naši Imoćani

ref. Let, let, let...

 

Ti još uvijek istim žarom sjajiš

Ti još uvijek mnoge tajne tajiš

Svakog dana mudro nešto novo zboriš

Svjetlom znanja svijetliš, svima nam goriš

ref. Let, let, let...

 

Jona Glibota (učiteljica)

 

« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
KORISNE POVEZNICE

Slikovni rezultat za CARNET WEBMAIL

CMS za škole logo
Osnovna škola "Stjepan Radić" Imotski / Fra Stjepana Vrljića 13, HR-21260 Imotski / os-sradic-im.skole.hr / ured@os-sradic-im.skole.hr
preskoči na navigaciju